Samenwerking met Gemeente Zaanstad

Duurzame stadsreiniging in Gemeente Zaanstad

Het centrum van Zaandam is autoluw en heeft kwaliteitsnorm A, wat inhoudt dat er maximaal 3 stuks klein zwerfafval per m² toegestaan zijn. Om aan deze norm te voldoen, worden Stints ingezet voor de gemeentelijke groenvoorziening en stadsreiniging.

Bekijk alle Projecten

Voor 2015 liepen medewerkers dagelijks meerdere routes van 2 km door de binnenstad om de afvalbakken te legen. Dit kon oplopen tot ruim 6 km per dag. Deze manier van werken kostte de medewerkers veel fysieke inspanning en zorgde voor een hoog ziekteverzuim.

De gemeente zocht naar een duurzame en multifunctionele mobiliteitsoplossing voor het schoonhouden van de stad. Ze bekeken verschillende opties, zoals elektrische trucks, maar deze waren veelal te groot en storend voor het winkelend publiek. Ook zou het vele in- en uitstappen van de cabine niet praktisch zijn.

Michiel van Zee, Teamleider van Gemeente Zaanstad zag de Stint voor de kinderopvang over straat rijden en zag direct mogelijkheden. Hij benaderde Stint voor de ontwikkeling van een speciaal model voor stadsreiniging. Belangrijke aspecten bij de ontwikkeling hiervan waren:

  • makkelijk in- en uitladen van afvalzakken
  • ruimte voor schoonmaakgerei of persoonlijke spullen
  • mogelijkheid tot opbouwen van schoonmaakinstallaties, zoals een kauwgomverwijderaar
  • een vriendelijke en nette uitstraling

Er zijn twee prototypes gebouwd, die uitvoerig in de praktijk zijn getest. Naar aanleiding van deze bevindingen is het model doorontwikkeld. Zo is er een laadklep aan de voorzijde van de bak toegevoegd, om het in- en uitladen makkelijker te maken. Ook is de productiemethode geoptimaliseerd en is het model gereed gemaakt voor serieproductie.

Stint Pick-up
  • Ontwikkeld voor gemeenten
  • Behaal tijdswinst in de stad
  • Snel en behendig

Medewerkers van de reinigingsdienst kijken terug op een geslaagde testperiode. De fysieke werkbelasting is sinds het werken met de Stint sterk gedaald. De zichtbaarheid op straat ontlokt veel positieve reacties bij het winkelend publiek, waardoor het werk met plezier en trots kan worden gedaan.

Moeiteloos stoepje op, stoepje af