Samenwerking met GMR

Gladheidsbestrijding op fiets- en voetpaden

GMR is gespecialiseerd in gladheidsbestrijding van bedrijventerreinen in Nederland. Sinds 2017 zetten zij Stints in voor het preventief strooien van fiets- en voetpaden. Hierdoor ontstaan er minder ongelukken en verbetert de veiligheid voor alle gebruikers.

Bekijk alle Projecten

In 2010 onderzochten TNO en Meteogroup het verschil in gladheid tussen autowegen en fiets- en voetpaden. Uit dit onderzoek bleek dat fiets- en voetpaden eerder afkoelen dan autowegen en daarom sneller glad zijn in de winter. Het toenmalige beleid bij de opdrachtgevers van GMR was dat autowegen prioriteit hadden bij gladheid. Pas de volgende dag waren de fiets- en voetpaden aan de beurt, met een handkar en droog wegenzout. Als gevolg hiervan ontstonden er onnodige ongelukken door uitglijden. Om deze reden introduceerde GMR in 2011 een innovatieve machinale pekelsproeier voor fiets- en voetpaden.

Voor de basisaandrijving van het voertuig uit 2011 werd er een voertuig gebruikt met een zelf ontwikkelde opbouw. Echter, deze diesel aangedreven voertuigen bleken eerder dan gepland aan vervanging toe te zijn. Voor GMR een mooie gelegenheid om te onderzoeken of er verbeteringen doorgevoerd konden worden bij het vervangen van de oude voertuigen. In de zoektocht naar een nieuw voertuig werden de volgende punten vergeleken:

  • Veiligheid, inzet en bediening
  • Duurzaamheid
  • Actieradius, vooral bij winterse omstandigheden
  • Totaalgewicht inclusief lading
  • Grondspeling voor het op- en afrijden van het voetpad
  • Instelbare maximale snelheid
  • Afmetingen
  • Wendbaarheid
  • Kostprijs en onderhoudskosten

Na uitgebreid marktonderzoek en diverse testen op het ruige terrein van een tractor pulling evenement, viel de keuze op de Stint. Doordat de Stint voor een groot deel uit kunststof bestaat, is hij nauwelijks onderhevig aan corrosie. Dit komt niet alleen de duurzaamheid ten goede, maar ook blijven hierdoor de onderhoudskosten beheersbaar. GMR heeft met eigen technici een kunststof sproei-installatie ontwikkeld die eenvoudig in de laadbak geplaatst kan worden.

Tijdens de koude dagen in 2017 en 2018 hebben de Stints al goed dienstgedaan!

Voor meer informatie over de werkzaamheden van GMR, bekijk de website: www.strooien.nl